P***a tsäkä!

Iskä on kipee ☹ Siis niinkun ihan aikuisten oikeesti tosi kipee. Ei se jaksa meitäkään yhtään paijata ja vaikka Sissi yrittää leikkiä sisko hento valkohapsea (se on ”sisar hento valkoinen”, korjaa Sissi Suvin ilmaisua) ja käydä iskää nuolemassa naamasta ja nenusta, ei iskä siitäkään yhtään piristy. Makaa vaan ja tutisee. Välillä se on litsmärkä hiestä, välillä tärisee kylmästä peiton alla. Ja mamma on huolissaan. Se sanoo, ettei se oo koskaan nähny iskää noin kipeenä. Ja se on paljon se, koska iskä on aika herkkis ja siihen tarttuu kaikki pöpöt tosi helposti.

Iskä siis tuli maanantaina Suomesta ja me oltiin ihan tohkeissaan kun se tuli! Se on vähän niin, että on ne sit olleet poissa viis minsaa tai viis päivää, niin aina on yhtä riemukasta saada kotiväki kasaan. Se sano, et vähän oli massu pörissyt jo lentokoneessa, mut mamma tietty aatteli, et se vaan johtuu siitä, et iskä oli ottanut viikonloppuna liikaa vapauksia ruoka- ja juomavaliossaan (täällä kotona kun mamma tuppaa vähän komenteleen iskää, ettei se liikaa syöpöttele ja juopottele, kuten sanonta kuuluu). Ei muutakun iskä uimaan ja levolle ja särkylääkettä naamaan, kun se valitteli, että joka paikkaa särkee. Pääsee sit seuraavana päivänä töihin. Noh, aamulla se olikin sit jo kalpee ku haamu (”Hui, mistä me tiedetään kuinka kalpeita ne on?”, kysyy Soma, joka on vielä vähän kakara ja uskoo kaiken maailman kummajaisiin) ja paineli paikalliseen terveyskeskukseen päästäkseen lääkärille. Täti antoi sille ajan seuraavan viikon tiistaille. Iskä yritti ontuvalla espanjankielellä selittää, että kun tarttis sen ajan nyt ja että töissäkin pitäis olla ja sinnekin kai joku lappu pitäis saada. Respantäti vaan totes, että ei ole. Aikoja ei ole. Kun nyt on kesäaika, lähes kaikki lekurit lomalla, terkkari auki vain päiväseltään (ei kolmen jälkeen enää lainkaan niin kuin normaalisti) eikä aikoja siis näinollen todellakaan ole. Ei auttanut iskän kun poistua takas kotiin.

Tilanne on silleen hankala, että täällä Epsanjanmaalla työnantajat ei hyväksy sairauslomalappua kuin julkisen puolen lääkäriltä. Ei auta, vaikka menis yksityisellä käymään. Tai siis toki auttaa, saa hoitoa ja silleen (toivottavasti sitä sentään), mutta ”saikkulappu” pitää olla julkipuolelta. Mites sitten suu pannaan, kun lääkäriaikaa ei saa eikä täten myöskään sitä lappua ja hoitoa..? Siinäpä pulma. Iltaa kohden iskän vointi sit vaan huononi ja mamma raapotti sen illalla ysin aikaan ensiapuun. Sinne pääsivät onneksi ihan suorilta. Ensialkuun se lääkäritäti nuhteli iskän ja mamman kun eivät parempaa espanjaa puhu, vaikka täällä ovat jo niin kauan asuneetkin, että katsokaas ”täällä ollaan Espanjassa ja puhutaan espanjaa. En minäkään mene englantiin ja oleta siellä ihmisten puhuvan espanjaa”. No joo, ymmärtäähän sen, vaikee se noilla ihmisillä on, kun pitää osata eri kieliä (ja mamma ja iskä on molemmat sevverran paksukallosia, ettei se uusi kieli niin vaan uppoo), toista se meillä on, kun puhutaan tätä universaalia koiraa. Mut sit kun mamma yritti heikolla espanjalla jotaan solkata ja sillä kieli vaan kiiretilanteessa meni entistä enemmän solmuun (”Ihanko oikeesti solmuun?”, kysyy Suvi kauhuissaan) ja iskä tutisi horkassa hikoilleen siinä tuolissa, niin se täti armahti niitä ja suostui puhumaan englantiakin. Mutta koska iskällä oli ”vaan” paha ripuli ja 38 astetta kuumetta, määräs täti sen kummemmin iskää tutkimatta parasetamolia ja paljon juotavaa ja elektrolyyttejä (”mitä lyylejä?” kysyy Suvi, mutta Sissi ei ehdi vastata) ja sano että eikun kotio makaamaan siitä. No mamma ja iskä sit kyseleen, että sitä saikkulappua tarttis työmaalle ja täti totes, ettei hän semmosia kirjota, kun hän on ensiapulääkäri. Semmosta varten pitää sitten mennä omalle lääkärille. Taas ne yritti selittää, ettei se onnistu, ei ole lääkäriaikoja ja iskällä on lääkäriaika omalla lääkärille vasta viikon päästä. No täti oli sitä mieltä, ettei se hänen ongelmansa ole, hän on ensiapulääkäri. Ja taas ei auttanut iskän kun poistua takas kotio.

Tänään aamulla mamma sit roikkui jo ennen kasia puhelimessa saadakseen iskälle lääkäriaikaa, se kun kylpi hiessä eikä edes neste pysynyt sisällä ja oli niin hutera, että hädin tuskin pysyi tolpillaan vessaan asti. Mamma soitti yksityiselle lääkäriasemalla ja sanoi, että nyt on pakko päästä lääkäriin, saikkulipuista ja lapuista viis, mutta ukko pitää saada kuntoon! Jo se nyt on kumma, kuollako täällä pitää, että saa apua (joo-o, mamma on välillä vähän tramaattinen)!? No ne lupas illalle seiskaksi lääkäriajan ja siihen oli tyytyminen. Sillä aikaa toisaalla (ei sen kauempana kun meitin keittiössä) oli tulva ja koko lattia veden peitossa. Sieltä on jo muutaman päivän ajan tihkunut vettä lattialaattojen alta ja sen hoitaminen on kaiken tohinan keskellä jäänyt niinkun vähän nolosti ”vaiheeseen” ja enimmäkseen se on hoitunut veden sulkemisella pääsulusta ja isoilla pyyhkeillä. No nyt sattuneesta syystä (syynä iskän tiivis vierailu huussin puolella) sitä sulkua ei oltu voitu laittaa yöksi kiinni ja tuloksena oli soutukelit keittiössä. Siltä istumalta mamma soitti vakuutusyhtiöön, joka lupas lähettää putkarit. Ja lähettikin, tosin ne tuli puoli tuntia luvattua myöhemmin, mutta sehän on Espanjan mittapuulla ihan ajallaan. Sen puoli tuntia minkä mamma seiso tua tienristeyksessä niitä odottamassa (me nääs asutaan niin maalla, että meille ei oo osotetta johon vieraat ohjata, aina pitää mennä vastaan lähimpään risteykseen), se ajatteli, jotta onhan tämä taas, pitäis varmaan kirjottaa kirja elämästä Espanjassa. Putkarit siis tuli vain todetakseen, ettei he tälle mitään voi tehdä, pitää kutsua seuraava ammattilainen. Ja sitä me sit jäädään odottelemaan, että koskahan se semmoinen tyyppi oikein mahtaa ilmestyä? Jos vanhat merkit paikkansa pitää, mamma tulee viettämään seuraavat päivät tiiviisti luurissa vakuutusyhtiöön ja selittää saman asian uudestaan ja uudestaan, kunnes se on hermoraunio ja sitten ehkä sieltä joku tulee. Vain todetakseen, ettei hänenkään konstinsa tähän päde ja niin jäädään odottelemaan seuraavaa ammattimiestä. Ja tiettykin, samaan aikaan täällä ei voida laittaa vesisulkuja kiinni, koska iskä, mahatauti ja pesukoneen sekä vessan ja suihkun tarve. Ja näinollen souteluolosuhteet ja pyyhkeiden massatarve keittiössä jatkuvat, puhisee mamma, kunnes meidän keittiö on hukkunut tulvaan ja koko talo purjehtii alamäkeä lähimpään rotkoon veden voimasta. Joo-o, mehän sanottiin, että mamma on joskus vähän tramaattinen ja sillä on vilkas mielikuvitus   😀 Ja sano se senkin, että ihan olis kiva, jos ei koko elämä menis tulipaloja sammutellessa. Josta Sussu-parka karvat pystyssä säikähti, että missä meillä palaa?! Ja Sissi kertoi, että se nyt vaan on semmoinen sanonta. Se tarkottaa, että ei niin montaa (ikävää) yllätystä tarttis samaan aikaan sattua. Tärkeintä olis nyt kuitenkin, että saatais edes toi iskä tuolta tolpilleen, niin murehditaan tätä keittiöasiaa sitten vasta, toteaa Sissi, Suvi ja Soma yhteen ääneen ja siitä mammakin on samaa mieltä.

PS. Iskällä ja mammalla on perjantaina viides hääpäivä ja niitten piti mennä kaupungin parhaimpaan syöttölään fiinisti illastamaan. Noh, ei ne nyssi varmaankaan mee, kun tuskin siä iskälle kauravelliä tarjoillaan ja muuta se tuskin viä sillon pystyy syömään. Tää on nyt kolmas kerta, kun ne joutuu sieltä pöytävarauksen perumaan, ja mammaa harmittaa. Se sanoi, että se varmaan menee sit romanttisesti itsekseen syömään ”Mäkkiin”. Ja soutelee seuraavaksi tuolta keittiöstä sitten vaikka Kiinaan 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s