Hei sinä pessimisti!

Niin juuri, sinä mutrusuu ja ryppyotsa, puhun juurikin sinulle! Puhun sinulle, joka olet sitä mieltä että ”pessimisti ei pety ja mulla on kyllä oikeus ajatella ja sanoa just niin kuin mieleni tekee”. Mietihän hetki, mitä aiheutat ympäristöllesi. Onko tosiaankin niin, että sinulla on oikeus valuttaa negatiivisuutesi toisten niskaan ja tartuttaa heihin paskat ja mustat fiiliksesi ihan vain sillä verukkeella, että ”kyllä realiteetit pitää ottaa huomioon ja tiedostaa faktat”. Se että sinun mielesi on patamusta ja negatiivisuuden tahraama, ei välttämättä tarkoita, että muut näkevät ”samat synkät faktat” kuin sinä. Huonoja päiviä osuu kaikille, mutta jos jatkuva negatiivinen asenne kuuluu enemmänkin peruspersoonaasi ja ehkä jo läheisetkin huomauttelevat tai väki kaikkoaa ympäriltäsi, olisiko aika miettiä ajatusmaailman ja -mallin muokkaamista valoisampaan suuntaan?

Olisiko aika tiedostaa energia, jota muihin levität? Olisiko aika tiedostaa se, että energia, jota ympärillesi levität, voi olla ympäristöllesi myrkkyä? Josko oikeasti alkaisit ajattelemaan, että ihan kuin on ympärilläsi olevilla ihmisillä oikeus suojautua esim. tupakinsavulta, on heillä oikeus suojautua myös sinun levittämältäsi myrkyltä. Sillä vaikka niin moni tupakoitsija/juoppo/työnarkki väittää, että ”eipä kuulu muille, omapahan on ongelmani”, niin eihän se niin ole, vai onko? Heidän ”oma yksityinen ongelmansa” aiheuttaa paljon surua ja huolta ympäröiville ihmisille sekä näkyy myös negatiivisesti koko kansanterveydessämme. Ja niin muuten tekee sinun asennevammasikin. Puhumattakaan siitä, mitä perusnegatiivinen asenteesi ja ajatusmaailmasi tekee sinun ihmissuhteillesi. Saattaa nimittäin olla niin, että löydät itsesi aika pian ihan vain itsesi ylevästä ja yksinäisestä seurastasi synkistelemästä. Sinua ei ehkä kukaan vaan yksinkertaisesti enää jaksa kuunnella.

Negatiivinen ja musta ajatusmaailma on helkkarinmoinen saastuttaja ja jopa kansanterveydellinen riski. Mieti sitä seuraavan kerran kun haluat ylitsevuotavaisesti ilmaista ”ei ole olemassa pessimistejä, on vain realisteja”- kaltaisia ajatuksia saastuttaaksesi työyhteisösi/ kaveripiirisi/perheesi/sukusi jnejne. Mieti sitä kun haluat seuraavan kerran kertoa läheisillesi ”ettei tuosta kuitenkaan mitään tule/ älä ole haihattelija/kaikki on päin p***ä, kaikki menee aina pieleen/ ei mitään kuitenkaan kannata yrittää”. Moisilla lauseilla tarpeeksi usein viljeltynä voi olla erittäin kauaskantoiset seuraukset. Haluatko olla se ainainen synkistelijä, jonka kanssa kukaan ei enää halua olla tekemisissä? Haluatko olla se äiti/isä/sisko/puoliso, jota terapiassa muistellaan ainaisena dissaajana ja negatiivisuuden levittäjänä?

Minä kyllä tiedän mistä minä puhun. Minäkin olin joskus sellainen. Minä heräsin ajattelemaan asiaa siinä vaiheessa, kun silloinen esimieheni otti minut puhutteluun. Hän aloitti kehumalla lavein sanakääntein sitä, kuinka iloisia he työporukkana ovat, kun olen heidän työkaverinsa ja kuinka olen aina ollut sellainen porukan ”hengenluoja”. Erityisen iloisia he ovat niinä päivinä, kun olen riemukkaalla mielellä ja sitä myöten aamupalaverissa levitän porukkaan hyvää fiilistä ja tartutan iloisuuteni myös muihin. Siitä on sitten kaikkien mukava lähteä päivän töihin. Mutta kuulehan Jossu, esimieheni jatkoi, oletkos koskaan ajatellut sitä, millaista tunnelmaa ja tunnetilaa tuot mukanasi työporukkaan niinä päivinä, kun olet pahalla päällä? Kun kävelet toimiston ovesta sisään kuin myrskyn merkki ja kiroilet tullessasi. Oletko huomannut, että niinä päivinä myös muiden mieli synkkenee, sillä sekin tunne tarttuu. Että olisikos mahdollista, että jatkossakin senkun jatkat hyvän fiiliksen tartuttamista hyvinä päivinä, mutta laittaisit sordiinoa päälle niinä huonoina päivänä. Ettei meidän kaikkien tarvitsisi lähteä mustin mielin päivän töihin niinä päivinä, kun Jossulla sattuu olemaan sukka mytyssä.

Tuosta päivästä lähtien olen aina pyrkinyt miettimään sitä, millaista energiaa ympärilleni levitän ja mitä tulee huoneeseen, kun minä tulen huoneeseen? Olisiko sinunkin aika miettiä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s